Bøker

Blokka på Bjerke – Tretten år i tredje etasje

Samlaget, 2023

«Blokka på Bjerke» er en høyst leseverdig skildring av livet ved Groruddalens begynnelse.
Marius Wulfsberg, Dagbladet

«Bjørn Hatterud har skrive eit sjarmerande kjærleiksbrev til blokkene- og folka- på Bjerke. Det er blitt ei klok og varm forteljing å le med og lære av.»
Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

«Bjørn Hatteruds hjerte banker for alle som er litt annerledes. Menneskene han beskriver dukker sjelden opp i offentligheten, men i «Blokka på Bjerke» gir han mange god plass og beskriver dem med respekt.»
Varg Lukas Folkman, DN

«han er så god til å skriva om korleis vi kan leva gode liv samstundes som vi slit med mykje. Det er ikkje så paradoksalt. Det er slik det er å vera menneske, og det har Hatterud god peiling på, og han skriv så godt at det er til å grina av.»
Lars Kolbeinstveit, Minerva

«Bjørn Hatteruds memoarer om livet som homofilt mobbeoffer fra arbeiderklassen, med funksjonsnedsettelser, taler befriende rett imot det konforme og strømlinjeformede.»
Hilde Slåtto, Vårt Land

«Som humorist kan han minne om alvdølen Kjell Aukrust eller gjøvik-rockerne Vazelina Bilopphøggers, men Hatterud har også et tydelig analytisk perspektiv.»
Knut Hoem, NRK

Skeive Ikoner

Pitch, 2022

Samarbeid med Fin Serck-Hanssen og Caroline Ugelstad-Elnæs

Når jeg leser «Skeive ikoner» føles det som å være på fest på The Factory: her er det så mange fantastiske personlig­ heter som har bidratt til å gjøre det offentlige rommet for skeive større. Her er Nelly Nylon, Gerd Brantenberg, Svein Skeid, Kjell Nordström, Britta Møyseth Engseth, Kim Friele og Sven Johannessønn Henriksen, for å nevne noen.» 

Andre Gali, Klassekampen 

«(D)ette er en nydelig bok som – og dette er det viktigste – kan gjøre det lettere å være homo i by og bygd.» 

Kjetil Røed, Kunstavisen 

» I de 29 vitnemålene flettes det private og det politiske i hverandre. Boka går helt nært på de portretterte, og tegner samtidig opp større linjer.»

 Halvor Haugen & Nina M. Schjønsby, Billedkunst

Mjøsa rundt rundt – Ei Livsreise

Samlaget, 2020

«Det å føle tilhørighet, kjærlighet og stolthet til en plass, og samtidig ha et behov for å forlate den, er ikke bare lett. Men du verden så god litteratur det blir av det!»– Jonas Bals, Klassekampen 

«dette er bare noe helt for seg selv»– Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad 

«En sår, klok og mangefassetert tekst som har noe å lære alle om livet»– Kåre Bulie, Klassekampen 

«Boka til Hatterud er svært god å lesa. Ho viser kor mykje kjærleik og litt trass kan ha å seie for at ein skal verta fri.»– Lars Kolbeinstveit, Minervanett.no 

«Hatterud er multi-outsider, men der det å vokse opp som handikappet, overvektig, arbeiderklassegutt og homofil kunne være en temmelig giftig cocktail i bygdedyrets hender, har han i senere tid omfavnet det som deler av samfunnet tidligere anså som svakhet»– Audun Vinger, Dagens Næringsliv 

«Den essayistiske stilen, altså Hatteruds helt egne synsvinkler på ulike tema, fortelles med en uhøytidelig og muntlig nynorsk. Språket gjenspeiler folkeligheten fortelleren vokste opp med. Pluss et nyanserende blikk som løfter tekstene til et høyt niva..»– Emilio Sanhueza, Aftenposten

Mot normalt

Samlaget, 2018

«[…]det er også ei bok om å vokse på sine erfaringer og svakheter og hente styrke fra dem. Det er det som er det sentrale. Visst er historien nærmest ekstremt personlig. Men det er også ei historie som mange kan ha glede og nytte av. Mot normalt er framfor alt ei bok om å finne sin egen veg–og holde fast ved den.»
Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad

«Mot normalt er svært leseverdig. Hatterud skriver presist, fullstendig uten selvmedlidenhet, med glimt av selvironi og galgenhumor, og med evne til å sette egne erfaringer inn i en større sammenheng. Jeg sier som publikum etter en vellykket konsert: Mer!» 
Maria Kjos Fonn, Klassekampen

«Bjørn Hatteruds bok i «Norsk røyndom»-serien, Mot normalt, gjør også inntrykk. Han ble født med ryggmargsbrokk og klumpfot og har slitt med helseplager og mobbing siden han var barn. I et stramt, enkelt språk legger han frem sine livsfakta uten selvmedlidenhet og offertenkning. Seierne satt bare litt langt inne.» 
Knut Olav Åmås, Aftenposten